Önemli Hastalıklar

İŞİTME SİSTEMİNİN ÖNEMLİ PATOLOJİLERİ
İşitme kaybı herhangi bir yaşta görülebilen oldukça önemli bir problemdir. İşitme kayıplarının kabaca yarısının genetik, kalan yarısının ise çevresel nedenlerle ortaya çıktığı düşünülmektedir. Kulak temel olarak 3 bölümden oluşmuştur ve işitme kaybı bu üç bölümden herhangi birinden kaynaklanıyor olabilir. İşitme kaybı “ iletim tipi” (conductive) ve “duyusal-sinirsel” (sensoryneural) olarak iki gruba ayrılabilir.

İLETİM TİPİ (CONDUCTIVE) İŞİTME KAYBI
Dış ve ya orta kulak problemleri nedeniyle ortaya çıkan işitme kayıplarıdır. İletim tipi işitme kaybına neden olan 3 önemli sorun “cerumen etkisi” (kulak sıvısının birikimi), orta kulak iltihabı (otitis media) ve kemik sertleşmesi (otosclerosis; genellikle stapes tabanının oval pencere üzerine yapışması sonucu oluşur)‘dir.

DUYUSAL-SİNİRSEL (SENSORYNEURAL) İŞİTME KAYBI
İşitme kaybının nedeni iç kulakta bulunan koklea ve işitme sinirinin bozukluğudur. Bu kayıp kalıtsal ve ya çevresel nedenlerle ortaya çıkabilir. Kalıtsal nedenlerle ortaya çıkan işitme kayıpları genellikle başka bulgularla birlikte görülen sendromlar şeklinde ortaya çıkarlar. Bunlara bir örnek “Waardenburg sendromu”dur. Etkilenmiş bireylerde çok açık göz rengi ve beyaz perçemle birlikte duyu-sinir kaynaklı işitme kaybı görülür.
Mennieré (okunuşu: meniyer) hastalığı duyu-sinir kaynaklı işitme ve denge kaybının önemli bir örneğidir. İç kulaktaki sıvının kimyasal kompozisyonunun bozulması sonucu ortaya çıkar.

Çok gürültülü bir dünyada yaşıyor olmamız da işitme kayıplarının bir başka önemli nedenidir. Çok yüksek ve ya çok düşük frekanslardaki seslere uzun süre maruz kalan kişilerde (özellikle pilotlar ve rock müzikle uğraşanlarda) kokleadaki dış tüy hücrelerinin sürekli dejenere olması sonucu o frekanslar için işitme kaybı görülebilir.