İşitme Testleri

WEBER TESTİ: Hangi kulakta ne tip bir işitme kaybı olduğunu araştırmak amacıyla yapılır. Titreştirilen bir akort çatalı (diyapozon) kafatasında orta hatta bir noktaya yerleştirilir ve hastaya sesi nereden duyduğu sorulur. Sonuçta tek kulağında sinirsel (sensörinöral) işitme kaybı bulunan hastalar sesi normal olan kulaklarından daha fazla duyarlarken; iletim tipi işitme kaybı olanlar, tıkanıklığın dış sesleri maskeleyici etkisinden dolayı, sesi patoloji olan kulaklarından daha yoğun olarak duyarlar.


Weber testinin uygulanışı.

RINNE TESTİ: Bir kulaktaki iletim tipi işitme kaybının varlığını araştırmak için yapılır. Titreştirilen bir akort çatalı (diyapozon) önce, kulağın arkasında bulunan mastoid çıkıntı üzerine konur. Hasta, kulağında sinirsel bir işitme sorunu yoksa, bu noktadan yayılan titreşimleri kemik yoluyla duyacaktır. Hastaya, ses kesildiği anda haber vermesi istenir ve hasta "ses kesildi" dediğinde, titreşimi azalmış şiddette de olsa devam eden diyapozonun ucu bu kez kulak kepçesine doğru tutulur. Sağlam bir kulakta, hava yolu üzerinde bir çok artırıcı (amplifikatör) meknazima bulunduğudan, şiddeti azalmış diyapozon sesi, sağlam kişlerde rahatlıkla duyulur. Fakat iletim yollarında bir tıkanıklık varsa, bu ses işitilmeyecektir.



Rinne testinin uygulanışı.


ODİYOMETRE (audiometry)

İşitme bozukluklarının ayrıntılı özelliklerini saptamada odiyometre sıklıkla kullanılır. Araç kullanılmadan önce normal duyan kişilerin işitebileceği en alt şiddet düzeyinde sıfır ayarı yapılır. Sesten yalıtılmış bir odada, düşük frekanstan yüksek frekansa doğru, her bir frekansta sesin şiddeti gittikçe artırılacak şekilde sesler hem hava hem de kemik iletimini incelemek üzere deneklere verilir. Frekansların her biri için işitme kayıpları saptanır ve “odiyogram” adı verilen grafikte işaretlenir. İşitme kaybı olan kişilerle hazırlanan odiyogramlara göre kişideki kaybın iletim ya da sinir tipi olduğu belirlenebilir.


Odiyogram (audiogram) örnekleri: Solda, iletim tipi işitme kaybına ait odiyogram; sağ tarafta ise sinirsel tip işitme kaybına ait bir odiyogram görülmektedir.

İŞİTME KAYBININ TEDAVİSİ

Tedavi kaybın nedenine bağlı olarak değişmektedir. Örneğin orta kulak iltihabına bağlı olan işitme kaybında antibiyotik kullanımı yeterli olurken; otosclerosisde cerrahi müdahale ile fiske olmuş olan kemik alınıp yerine yapay bir parça takılmaktadır.

İşime kaybının tedavisi yoksa bu durumda işitme cihazları kullanılmalıdır. İşitme cihazları sesin şiddetini arttırarak işitme kaybının derecesini azaltmaya çalışırlar. İşitme cihazının yeterli olmadığı durumlarda ise cerrahi mühalale ile kafatasının altına yerleştirilecek olan “koklear implant” yararlı olabilmektedir. Bu cihaz sesleri direk olarak işitme sinirine iletir.